Busskort för dig i gymnasiet

Alla gymnasieelever som är folkbokförda och går på en skola i Kungsbacka kommun har rätt till både skol- och fritidskort till och med det skolår eleven fyller 20 år. Busskorten söks via en e-tjänst.

Skolkorten gäller mellan klockan 4-19 på vardagar. Kortet är giltigt inom Kungsbacka kommun och gäller från din folkbokföringsadress och till din skola, på Västtrafiks bussar och tåg. Fritidskortet är giltigt mellan klockan 19-22 på vardagar på Västtrafiks bussar och tåg i Västra Götaland och Kungsbacka kommun. 

Ansök via e-tjänst

Du ansöker om skolkort/fritidskort via en enkel e-tjänst på kungsbacka.se. Korten kommer alltså inte som tidigare att skickas ut till eleverna automatiskt. För att kunna använda e-tjänsten måste du ha ett bank-id. Information om hur du skaffar bank-id hittar du på www.bankid.com.

För elever som är under 18 år behöver en vårdnadshavare ansöka om kortet/korten. Är du elev över 18 år har du möjlighet att själv ansöka.

Har du av någon anledning inte möjlighet att använda e-tjänsten är du välkommen att höra av dig till veronica.lofman@kungsbacka.se så skickar vi en ansökningsblankett. 

Ansök i tid

Tänk på att ansöka i tid då handläggningstiden från ansökan till att ni får ert kort varierar beroende på trycket. 

Sök endast ett kort om du behöver det. Det går bra att ansöka om skolkort och/eller fritidskort hela läsåret. 

Förlorade busskort

Tappar du bort ditt skol- eller fritidskort kan du ansöka om ett nytt via e-tjänsten. För att få ett nytt kort tas det ut en avgift på 250 kronor. 

Frågor och svar

 • Hur lång tid tar det för mig att få mitt skol eller fritidskort efter att jag ansökt?

  +

  Handläggningstiden från ansökan till att ni får ert kort varierar beroende på trycket på ansökningar. Vi arbetar så skyndsamt vi kan. Vill du vara säker på att få ditt skolkort före höstterminens start behöver du ansöka senast onsdag 24 juni 2020.

 • Hur får jag mitt busskort?

  +

  Kortet skickas hem i brevlådan för skolor i Göteborgsområdet samt privata skolor. Aranäsgymnasiet, Beda Hallbergs gymnasium och Elof Lindälvs gymnasium delar ut busskorten på skolan.

  Förra terminens kort är giltigt till 15 september (gäller årskurs 2 och 3). Din skola kan också erbjuda ett tillfälligt "skolstartskort" om man inte hinner få busskortet innan skolstart.

   

 • Finns det något sista datum för ansökan av skol eller fritidskort?

  +

  Nej, du kan ansöka under hela läsåret. Kanske är det så att du bara behöver ett kort under vinterhalvåret. 

 • Måste jag ansöka om både skolkort och fritidskort?

  +

  Du ansöker utifrån det behov du har.  Vill du ansöka om både skol- och fritidskort måste du göra två separata ansökningar via e-tjänsten.

 • Varför skickar ni inte längre ut korten?

  +

  En anledning är att vi vill att det ska vara samma system både på grund och gymnasieskolan. Sedan förenklar det vår administration. Vi vill också uppmuntra till att endast ansöka om kort om man behöver ett. 

 • Kan jag som elev själv ansöka om kortet/korten?

  +

  Om du är över 18 år kan du göra det. Men är du under 18 år måste en vårdnadshavare ansöka åt dig. 

 • Kan någon annan vuxen som inte är min vårdnadshavare ansöka åt mig?

  +

  Nej det måste vara en registrerad vårdnadshavare till dig. 

 • Jag har inget bank-id vad gör jag då?

  +

  Bank-id skaffar du genom din bank. Läs mer om bank-id här www.bankid.com

  Har du av någon anledning inte möjlighet att använda e-tjänsten är du välkommen att höra av dig till veronica.lofman@kungsbacka.se så skickar vi en pappersansökan.

 • Om man har skyddad identitet och därför inte kan använda e-tjänsten, hur gör man då?

  +

  Då är du välkommen att kontakta veronica.lofman@kungsbacka.se så hjälper vi dig på annat sätt. 

 • Jag går på en friskola i Kungsbacka vad gäller för mig?

  +

  Alla gymnasieelever som är folkbokförda och går på en skola i Kungsbacka kommun har rätt till ett skolkort och ett fritidskort. Alltså även du som går i en friskola. Du ansöker via e-tjänsten  här på kungsbacka.se 

 • Jag har tappat mitt kort vad ska jag göra?

  +

  Tappar du bort ditt skolkort eller fritidskort kan du ansöka om ett nytt via e-tjänsten. För att få ett nytt kort tas det ut en avgift på 250 kr. 

 • Jag går i en gymnasieskola i en annan kommun, vad gäller för mig?

  +

  Du ansöker om skolkort och fritidskort via e-tjänsten här på kungsbacka.se. Har du av någon anledning inte möjlighet att använda e-tjänsten är du välkommen att kontakta veronica.lofman@kungsbacka.se så skickar vi en pappersblankett till dig.

 • Jag går i en gymnasieskola i Kungsbacka men bor i en annan kommun, vad gäller för mig?

  +

  Du får ansöka om busskort till den kommun som du bor i.