Sant eller falskt om skolmaten?

Vad är egentligen sant och vad är falskt om skolmaten? Här kan du testa dina kunskaper!

Här nedanför ser du några påståenden om skolmaten. Kan du säga vad som är sant och vad som är falskt? Klicka på plusset så får du svaret!

 • Potatismoset är gjort av pulver

  +

  Falskt! Alla kök kokar potatis och gör eget potatismos. Vi lagar cirka 82 procent av maträtterna från grunden. Vi köper in färdiga köttbullar, pannbiffar, blodpudding och potatisbullar eftersom vi inte kan laga det till så många elever samtidigt.

 • Bananerna är ekologiska

  +

  Sant! Alla våra bananer är ekologiska. Vi har som mål att 35% av livsmedlen vi köper in ska vara ekologiska.

 • Det är lag på att skolmaten ska vara gratis

  +

  Sant! Skollagen säger att skolmaten ska vara gratis för elever. Skolmaten betalas av alla som betalar skatt i kommunen. Varje portion kostar ungefär 30 kronor för personal, utrustning, lokaler och mat. Bara maten kostar cirka 10 kronor per portion.

 • Vi får vegomat för att spara pengar

  +

  Falskt! Vi serverar vegetarisk mat ungefär en dag i veckan – men det beror inte på att vi ska spara pengar. Vi serverar vegetarisk mat lite oftare än tidigare för att det är hälsosamt och minskar vår klimatpåverkan.

 • Det är för lite protein i skolmaten

  +

  Falskt! Måltiderna innehåller sammanlagt under en månad rätt mängd av protein och andra näringsämnen, om du tar av allt som vi serverar. Vi följer näringsråden från Livsmedelsverket, en statlig myndighet som arbetar för säker och hälsosam mat.

 • Kycklingen kommer från Kina

  +

  Falskt! Vårt kycklingkött och allt annat kött kommer till största delen från Sverige. Om vi köper in kött från andra länder ställer vi samma miljökrav och djurskyddskrav som för svenska matvaror.