PCB, polyklorerade bifenyler, är ett giftigt ämne som förbjöds 1973. Det finns fortfarande kvar i till exempel byggnadsmaterial men enligt förordningen 2007:19 om PCB ska ämnet saneras. Du som fastighetsägare ansvarar för inventering och sanering i dina fastigheter. Reglerna gäller inte småhusägare.
Miljö & hälsoskydd har sedan 2017 drivit ett projekt att följa upp fastighetsägarnas arbete med att inventera och sanera PCB. Enligt lag skulle all PCB i fog- och golvmassor i hela Sverige varit inventerat och sanerad senast 30 juni 2016. Detta har lett till att vi har meddelat beslut om föreläggande till fastighetsägare i olika steg. Vi började med att ställa krav på att kommunens egna fastigheter inventerades och sedan även de största bostadsbolagen. Nu i sista skedet ska vi ställa krav på alla privata fastighetsägare. Kravet gäller inte småhus/villor som används som en- eller tvåbostadshus*.
Tidigare inventeringar och saneringar
Om du är fastighetsägare kanske du tänker att du redan har inventerat din fastighet för PCB. Tyvärr var många inventeringar som gjordes för 15 – 20 år sedan dåligt dokumenterade och kanske dåligt genomförda. Det kan saknas tydliga uppgifter om var prover har tagits på fogmassor och om alla fogmassor i en byggnad är undersökta och hur mycket fogmassor (sammanlagd längd) det finns. Uppgifter om andra produkter med PCB kan också saknas. En sådan inventering måste göras om för att få fram all information om PCB som finns i byggnaden och även kunna lämna dessa uppgifter till tillsynsmyndigheten. En bra inventering krävs också som underlag för kunna göra en bra sanering av PCB.
Skäl till att tidigare inventering kan vara ofullständiga:
-
Bristfällig dokumentation
-
inventeringen bestod endast av utvändig fog,
-
ingen förstörande provtagning har skett. Inventeringen ska även omfatta dold fog och kan man behöva avlägsna/skada byggnadsdelar för att kunna komma åt.
-
återkontaminering av slarvigt borttagen gammal PCB-fog och man provtar inte den nya fogen.
Är saneringen gjord efter 1998 så behöver man inte sanera om, även om halten visar sig ligga över åtgärdsvärdet för sanering, 500 mg/kg. Den nya fogmassan och kanten på angränsande material ska i stället saneras och tas omhand som PCB-avfall i samband med en framtida rivning eller ombyggnad som berör fogen.
Vad är PCB
PCB, polyklorerade bifenyler är en grupp organiska föreningar som är fettlösliga och svårnedbrytbara och giftiga. PCB har bland annat skadliga effekter på fortplantningsförmågan och immunförsvaret samt orsakar långsiktiga skador i vattenmiljöer. Föreningarna ackumuleras i näringskedjan till exempel från fisk till fåglar, sälar och människor. De flesta PCB-föreningar är trögflytande oljelika vätskor och har haft värdefulla tekniska egenskaper och har därför tidigare använts i exempelvis fogmassor, golvmassor, isolerrutor och kondensatorer.
När man blev medveten om effekterna i miljön förbjöds PCB 1972 i öppen användning i Sverige. Sedan dess har man alltså inte fått montera fogmassa med PCB i fogar eller lägga in golvmassa med innehåll av PCB. Förbud mot viss annan användning (t ex i elektriska komponenter) infördes 1978 och totalförbud infördes 1995. PCB-halterna har nu minskat i miljön men minskningen har planat ut under de senaste åren, och det är därför viktigt att stoppa den spridning av PCB till miljön som fortfarande pågår.
Inventering av PCB
För att undvika att PCB sprids vidare är det viktigt att vi känner till var den finns i byggnaderna. Lagen säger att alla byggnader/anläggningar, förutom en- och tvåbostadshus med tillhörande komplementbyggnader, som är uppförda eller renoverade under åren 1956-1973, ska inventeras på PCB. För fogmassor och golvmassor finns krav på sanering eftersom ämnet utsöndras från massorna till luft och mark. Övriga produkter och utrustning som innehåller PCB ska inventeras och tydligt märkas upp för att man i senare skede ska kunna sortera ut materialet när huset rivs eller renoveras.
Alla fastighetsägare till byggnader och anläggningar uppförda eller renoverade under 1956-1973 ska inventera. Kravet gäller inte småhus/villor som används som en- eller tvåbostadshus. Används ett en- tvåbostadshuset som ex kontor gäller inte undantaget och inventering ska ske. Inventeringsarbetet ska beställas av en konsult eller person med kompetens att inventera PCB. Den som ska utföra inventeringen bör ha dokumenterad erfarenhet av PCB-inventeringar och känna till PCB och dess hälso- och miljöegenskaper samt ha kunskap kring provtagning och kraven på provers beskaffenhet. Miljö & Hälsoskydd rekommenderar starkt att man anlitar någon som är medlem i SFR, Svenska Fogbranschens Riksförbund[LB1] .
Lagen säger att fastighetsägaren ska redovisa till tillsynsmyndigheten (Miljö & Hälsoskydd på kommunen) vilka inventeringsåtgärder som vidtagits. Till det ska du använda dessa blanketter(länk till sammanställningsblankett B, inventeringsprotokoll A1-A4 samt kompletterande bilaga till blankett B). Dessa skickas till Miljö & Hälsoskydd via info@kungsbacka.se och i ämnesraden i mailet skriver du PCB inventering. Det finns mycket bra att läsa på olika hemsidor, ex. sanerapca.nu. Hur omfattande en inventering behöver vara varierar mycket beroende på byggnaden/anläggningen. Det är väldig viktigt att dokumentera hur inventeringen gått till. Följande dokument ska bifogas:
-
Blankett sammanställningsblankett B, inventeringsprotokoll A1-A4 samt kompletterande bilaga till blankett B
-
situationskartor, kan fås genom att kontakta Kungsbacka direkt
-
ritningar över byggnaden/anläggningen. Kan vara egenritade men ska vara tydliga!
-
fotografier på byggnaden som styrker det man kommit fram till och,
-
beskrivande text.
Tänk på att det är den dokumentation som Miljö & Hälsoskydd sedan ska granska och förstå hur ni kommit fram till resultatet av inventeringen. Om ni hittar PCB ligger dokumentationen även till grund för en framtida sanering.
Passa på att inventera även för klorparaffiner
Klorparaffiner är giftiga ämnen som bland annat kan finnas i byggprodukter, t ex som mjukgörare i förseglingsmassor i isolerrutor, fogmassor och golvmattor av PVC. I fogmassor har klorparaffiner i vissa fall använts i stället för PCB både före och efter att PCB hade förbjudits. Eftersom man bör vidta skyddsåtgärder vid borttagande av byggprodukter som innehåller klorparaffiner bör man analysera även för detta. Klorparaffiner är mindre giftiga än PCB, men särskilt de kortkedjiga ska man skydda sig mot. Det finns mer information om detta på sanerapcb.nu.
Vad händer om du hittar PCB – krav på sanering
Om du hittar fog-eller golvmassor under inventeringen som innehåller PCB i halter över 500 mg/kg ska detta saneras direkt. Enligt lagen skulle all sanering i hela Sverige vara klart senast 30 juni 2016. PCB i halter mellan 50 och 500 mg/kg ska saneras senast i samband med renovering, ombyggnad eller rivning.
Det är du som äger byggnaden som ansvarar för att saneringen utförs på rätt sätt, utan att den skadar människors hälsa eller miljön. Var därför noga med att anlita ett seriöst saneringsföretag med dokumenterad kunskap och erfarenhet av PCB-sanering och som arbetar enligt den metod som branschföreningen, Svenska fogbranschens riksförbund (SFR) rekommenderar, eller annan likvärdig metod. I vissa fall kan även sanering av PCB i marken bli aktuell.
Innan sanering får påbörjas ska en anmälan till Miljö & Hälsoskydd ske senast tre veckor innan du börjar. Använd denna blankett. Anmälan skickas till Miljö & Hälsoskydd via info@kungsbacka.se och i ämnesraden i mailet skriver du PCB sanering. Du får tillbaka ett beslut med krav på försiktighetsåtgärder som ska följas. Mycket bra information om sanering av fogmassor, golvmassor, isolerrutor och kondensatorer finns på sanerapcb.nu.
När saneringen är utförd ska du skicka en rapport till Miljö & Hälsoskydd. Använd dessa blanketter (länk till Sammanställningsblankett D samt saneringsprotokoll C1-C4).. Rapporteringen innehåller bland annat uppgifter om mängd sanerad PCB, godkänd transportör och godkänd mottagare inklusive dokument som styrker mottagandet.
Allt PCB-avfall som uppstår i samband med saneringen ska hanteras som farligt avfall. Det ska samlas upp i täta behållare som är uppmärkta och förvaras inlåst för att sedan transporteras till godkänd mottagare. Den som transporterar avfallet måste vara godkänd av Länsstyrelsen.
Avgift för tillsyn
Den som äger en byggnad som omfattas av kraven på inventering och sanering av PCB ansvarar själv för att en ordentlig inventering, och vid behov, även sanering görs. Bygg- och miljöförvaltningen, Miljö & Hälsoskydd är tillsynsmyndighet och ska kontrollera att gällande regler i PCB-förordningen och miljöbalken efterföljs. Detta arbete är inte skattefinansierat utan kostnaden ska täckas av den som äger byggnaden och därför tar vi ut en avgift för nedlagd handläggningstid i ärendet.
* används ett en- tvåbostadshuset som ex kontor gäller inte undantaget och inventering ska ske.