Social hållbarhet
Enheten Utveckling och social hållbarhet på Kultur & Fritid jobbar kommunövergripande med att samordna, driva och utveckla kommunens folkhälsoarbete, barnrättsarbete, brottsförebyggande arbete och arbete med prevention inom alkohol, narkotika, dopning och tobak.
Vi arbetar med följande områden:
Barnkonventionen
Vi utvecklar och driver arbetet med barn och ungdomars rättigheter med FN:s barnkonvention som grund. Tillsammans med barn och unga i kommunen vill vi bygga hållbara strukturer där alla kan tillgodogöra sig sina rättigheter. Vi arbetar med att öka inflytande för barn och unga i kommunen, men också med att utbilda nyanställd personal kring barnrättsfrågor.
Läs mer om arbetet med Barnkonventionen
Jämställdhet
Med Kungsbacka kommuns jämställdhetspolicy som utgångspunkt arbetar vi för att alla ska ta ett ansvar för att jämställdhetsarbetet ska vara en kontinuerlig och levande process i Kungsbacka kommun. Ambitionen är att säkerställa att alla kvinnor, män och icke-binära har lika möjligheter, rättigheter och skyldigheter och att genusperspektivet ska finnas med vid all planering och i alla beslut.
Folkhälsa
Utifrån befolkningsunderlag, dialog med invånare, aktuell forskning och beprövad erfarenhet bidrar enheten med kunskap, underlag och processtöd för att i kommunens olika processer tidigt inkludera folkhälsoperspektivet och bidra till hälsofrämjande utfall.
Föräldraskapsstöd
Vi arrangerar evidensbaserade föräldrautbildningar, öppna föräldraföreläsningar och kurser i föräldraskapsstöd.
Läs mer om arbetet med föräldraskapsstöd
Friskvårds- och aktivitetsgrupper
Vi driver, tillsammans med Region Halland, verksamhet för barn med psykisk ohälsa, övervikt och fetma i åldrarna 5 - 19 år. Syftet är att skapa en bättre hälsa genom att skapa en varaktig livsstilsförändring och se till hela barnets livssituation.
Social inkludering
Vi samordnar och utvecklar kommunens arbete kring inkluderande insatser för nyanlända såsom språkcafé, föräldraskapsstöd, språkvänner och civilsamhället.
Drogförebyggande arbete
Vi jobbar för att minska ungdomarnas användning av droger. Det gör vi med hjälp av utbildning, opinionsbildning, samordning och ger stöd till skolornas tobaks- och drogförebyggande arbete.
BRÅ
Vi samordnar olika aktiviteter för att förebygga brott, för ökad trygghet i kollektivtrafiken och för att öka tryggheten för barn och ungdomar i föreningslivet.
Läs mer om brottsförebyggande arbete
Våldsbejakande extremism
Vi arbetar aktivt med att förebygga våldsbejakande extremism och minimera riskerna för att våra invånare söker sig till våldsbejakande miljöer.
Läs mer om arbetet med våldsbejakande extremism
Våld i nära relationer
Vi arbetar långsiktigt med att förebygga våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck. Arbetet handlar om att förhindra uppkomsten av våld i nära relationer men även förebygga fortsatt utsatthet och våldsutövande.
Läs mer om arbetet med Våld i nära relationer