Kommunalt avlopp
Av kommunens knappt 80 000 invånare är 72 000 anslutna till det kommunala spillvattennätet.
Med spillvatten menas det som i dagligt tal kallas avlopp. Spillvatten bildas när vi i våra hushåll eller i företag använt vattnet.
Miljöarbete
För att renas leds spillvattnet via ledningsnätet till ett reningsverk. I reningsverket renas det smutsiga vattnet innan det släpps ut till en så kallad recipient (sjöar, hav eller vattendrag). Reningsverken gör ett stort och viktigt miljöarbete.
I hushållens spillvatten finns bakterier, organiskt material samt kväve och fosfor. Om avloppsvattnet inte renas hamnar dessa ämnen i sjöar och vattendrag vilket kan orsaka övergödning, döda bottnar och smittspridning.
Ledningar
VA-avdelningen inom Teknik svarar för den kommunala avloppshanteringen. Vi har 55 mil spillvattenledningar, 40 mil dagvattenledningar och 160 pumpstationer. Fyra större reningsverk tar emot och renar spillvatten: Hammargård, Kullavik, Lerkil och Ölmanäs. I Öjersbo finns en mindre anläggning.
Miljörapporter
Varje år lämnar vi miljörapporter för våra reningsverk för att redovisa hur verksamheten tillgodosett krav och hänsynsregler i miljöbalken. Vår tillsynsmyndighet, förvaltningen för Miljö & Hälsoskydd, granskar rapporten som bland annat redovisar hur villkor i tillstånd efterlevs, eventuella utsläpp och verksamhetens belastning på miljön.
Nedan hittar du miljörapporterna från 2020.
Enskilt avlopp
För dig som har enskilt avlopp kan Miljö & Hälsoskydd svara på frågor. Mer information om detta får du under rubriken Enskilt avlopp.