Energi- och klimatrådgivning

Vill du sänka dina energikostnader och göra en insats för klimatet och miljön? Energi- och klimatrådgivningen är en oberoende och kostnadsfri tjänst för dig som bor i Kungsbacka kommun.

Aktuella föreläsningar 2021

Energi- och klimatrådgivarna i Halland anordnar tillsammans med Energikontoret Region Halland under 2021 kostnadsfria föreläsningar på temat energi. De aktuella föreläsningarna presenteras efterhand på denna sida.

Anmälan: Senast dagen före respektive föreläsning.

Plats: Vid din dator. Du kopplar upp dig till webbinariet via en länk. Instruktioner får du samma dag som webbinariet.

Lär dig bli en smart konsument när du skaffar ny bil eller köper begagnad. 22 april klockan 18.

Funderar du på att köpa ny bil? Begagnad? Hyra eller privatleasa? Oavsett vad du väljer kan vi lära dig att bli en smart konsument och har även tips och råd för dig som vill ha ett så miljömässigt hållbart transportmedel som möjligt.

Den digitala föreläsningen arrangeras tillsammans med Konsumentrådgivningen i Kungsbacka, Lerum och Varberg.

Läs mer om föreläsningen och hur du anmäler dig här.

Funderar du på elbil? 26 maj klockan 18

Hur miljövänlig är en elbil? Hur långt kan man köra? Hur laddar man? Vad kostar det? Det är några av de frågor du bör ha svar på innan du bestämmer dig.

Christian Dahlqvist är hållbarhetsentreprenör, elektroingenjör och mångårig elbilsägare och kommer guida dig genom frågorna med hjälp av de kunskaper han har fått genom sitt genuina intresse och studier i elbilsteknik vid Tekniska Universitet i Delft, Nederländerna. Efter föredraget kommer du kunna ta ett eget beslut om din nästa bil ska bli en elbil eller inte.

Datum: 26 maj 2021
Tid: Incheckning klockan 17.30–18, föreläsning 18–18.45, därefter 30 minuter + frågestund.

Om elavtal/elkostnader. 7 oktober klockan 18–19

Rosa Özgen Sundin, energiexpert, förklarar hur du läser din elräkning, väljer rätt elavtal och minskar dina elkostnader! Hon kommer också lära dig att förstå vilka mekanismer som styr elpriset, vad som utgör elkostnader och hur du påverkar dina kostnader på bästa sätt.

Om klimatskal (isolering, fönster m m). 14 oktober klockan 18–19

Håkan Alnebratt är certifierad energiexpert och energikartläggare kommer att ge oss tips och råd på lönsamma åtgärder vid olika byggnadsdelar. Han berättar hur man smartast får sitt hus energieffektivt och på vilket sätt man kan spara långsiktigt samtidigt som husets värde ökar.

Om ventilation. November

Vi återkommer med uppdaterad information.

 

El och värme

Energi- och klimatrådgivningen hjälper dig med tips om hur du exempelvis kan minska din energianvändning, gå över till eller öka andelen förnybar energi, sänka dina energikostnader och hur du väljer den uppvärmning till ditt hus som är så bra som möjligt både för dig och för klimatet. Energi- och klimatrådgivningen kan hjälpa dig att få en överblick över olika alternativ och de känner till de lokala förhållandena där du bor.

Klimat och transporter

Till oss kan du också vända dig för att få tips på hur du i din vardag kan minska din klimatpåverkan, till exempel genom vilka matvaror, kläder eller saker du köper. Vi erbjuder också rese- och transportrådgivning.

Vem kan vända sig till energi- och klimatrådgivningen?

Privatpersoner, små och medelstora företag, bostadsrättsföreningar, privata flerbostadshusägare samt föreningar och organisationer i kungsbacka kommun är alla välkomna att få stöd och råd.

Webbinarium om solenergi

Här är filmen från webbinariet om solenergi 26 maj.
Här är presentationen från webbinariet om solenergi 26 maj.

Kontakta gärna

Telefontider
Måndag-torsdag 8-16 (lunchstängt 12-13)
Fredag 8-15 (lunchstängt 12-13)

Övrig tid går det bra att lämna namn och telefonnummer på vår telefonsvarare, eller maila oss så kontaktar vi dig.

Besöksadress
Stadshuset, Storgatan 37 Kungsbacka
Avtala alltid tid för besök i förväg.